Choď na obsah Choď na menu

Individuálna a profesionálna dentálna hygiena

Individuálna dentálna hygiena je súčasťou celkovej osobnej hygieny každého človeka vykonávaná v priebehu dňa – individuálne, cieľom individuálnej dentálnej hygieny je:

  • odstránenie zvyškov potravy, ktoré je možné odstrániť rôznymi spôsobmi - zubnou kefkou a zubnou pastou, pomôckami na čistenie medzizubných priestorov, ústnou vodou, žuvačkou, ktorá tiež stimuluje tvorbu slín a samoočisťovanie pohybmi mäkkých tkanív
  • odstránenie povlaku – kontrola povlaku . Zubný mikrobiálny povlak je možné odstrániť len mechanicky pomôckami pre ústnu hygienu - zubnou kefkou, pomôckami na čistenie medzizubných priestorov, pomôckami na čistenie zubných náhrad, chemickými prostriedkami – len na ovplyvňovanie tvorby povlaku Profesionálnu dentálnu hygienu vykonáva kvalifikovaný pracovník – dentálna hygienička v ambulantnom prostredí. Dentálna hygienička je kvalifikovaný odborník, ktorý je súčasťou stomatologického tímu a vykonáva profesionálnu dentálnu hygienu u jednotlivcov ale i skupín.
  • Dentálnu hygieničku preto môžete stretnúť aj v škôlkach, školách, detských domovoch, rôznych ústavoch a zariadeniach pre handicapovaných, hlavne však v zubných ambulanciách.

Umývanie zubov